В.П. Стусь, М.М. Моісеєнко, М.В. Жбаков, В.В. Єхалов
Метаболічні механізми людини були сформовані багато тисяч років тому і одним із найважливіших факторів їх формування був раціон харчування. Стрімкий прогрес призвів до різкої зміни раціону, що спричиняє зміни в біохімічних процесах організму, зміни складу його природних середовищ і як наслідок призводить до різних захворювань. Патологічне закислення сечі людини, що сприяє розвитку сечокам’яної хвороби, запальних захворювань сечових шляхів є наслідком неправильного харчування. При формуванні дієти окрім традиційних характеристик їжі, таких як її калорійність, вміст в ній білків, жирів, вуглеводів, солей необхідно враховувати такий показник, як потенційне ниркове кислотне навантаження їжі PRAL. Було проведено дослідження, в якому взяло участь 53 людини, проаналізовано їхні раціони харчування і в динаміці вимірювалися показники кислотності їхньої сечі. Отримані результати в більшості випадків відповідали очікуваним, розрахованим за таблицями кислотності продуктів. Були встановлені закономірності між режимом харчування та перепадами кислотності сечі. Було виявлено зміни рН сечі на тлі прийому медичних препаратів.